SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE NA RADNOM MJESTU i nekoliko jednostavnih koraka za njegovo suzbijanje

 

dark-darkness-loneliness-1446948
Photo by Engin Akyurt from Pexels

 

Pokret #MeToo pokrenuo je široku raspravu o raširenosti svih oblika seksualnog nasilja (od uznemiravanja do silovanja) s kojima se brojne žene svakodnevno susreću. #MeToo je dodatno potvrdio ono što su davno prije pokazala sva istraživanja o seksualnom nasilju, a to je da je ono prisutno svugdje na svijetu, da ne poznaje ni rasu, ni religiju, ni boju kože. Još jednom je razotkrio da se ono događa svugdje od slamova u Indiji i Africi do Upper West Side na Manhattanu te da se događa ženama svih društvenih statusa. Međutim, prvenstveno #MeToo pokret je skrenuo pozornost na seksualno nasilje na radnom mjestu. Naravno nije to ništa novo, seksualno nasilje na radnom mjestu se događalo mnogo prije #MeToo pokreta. Jedino što sada, napokon, kada su žene iz filmske i industrije zabave javno progovorile o tome je izašlo na vidjelo ogromnom žestinom i napunilo brojne novinske stupce. Neke firme su, ponukane time, odlučile revidirati svoje politike vezane uz seksualno nasilje, neke opet nisu. To nisu napravile one koje nisu svjesne štetnosti ne donošenja takvih politika. Pa se tako Googla susreo s posljedicama svojih loših odluka vezanih uz seksualno zlostavljanje u studenom 2018. Tada su njegovi zaposlenici kolektivno izašli sa svojih radnih mjesta protestirajući zbog seksualnog uznemiravanja koje se događalo u tvrtki. Nakon toga je CEO Googla Sundar Pichai rekao kako će poboljšati politike firme protiv seksualnog uznemiravanja. Je li to dosita i napravljeno je za vidjeti.

Osobe koje su doživjele seksualno nasilje nerado ga prijavljuju. Neke od razloga možete pronaći ovdje. Kada u tu jednadžbu se uključe strah od gubitka radnog mjesta i egzistencije, nepostojeći mehanizmi i politike u tvrtkama te zakoni (govorim o RH) prema kojima bi žrtva sama trebala pokrenuti postupak protiv zlostavljača onda je jasno da seksualno uznemiravanje na radnom mjestu prijavljuju samo one hrabre[1]. Tako izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2017. godine otkriva da žene kada i prijavljuju slučajeve seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu čine to anonimno li to umjesto njih napravi netko od njihovih bližnjih. Tako se u izvješću Pravobraniteljice navodi kako je uočen porast takvih anonimnih prijava. Na osnovu toga je izveden i sljedeći „mehanizmi sankcioniranja ovog protupravnog ponašanja u praksi ne funkcioniraju, što povratno djeluje demotivirajuće na žrtve koje se teško odlučuju na prijavu, a kad se ipak odluče, onda u sve većem broju slučajeva traže i zaštitu svog identiteta, odnosno anonimnost kod postupanja“[2].  Zaključak je na mjestu.

Seksualno zlostavljanje na radnom mjestu, kao i svi drugi oblici seksualnog nasilja neće nestati ako ih ignoriramo. Oni i dalje postoje te će postojati, dokle god tvrtke ne odluče nešto poduzeti i prestati gurati to pod tepih. Ignoriranje problema samo čini dodatnu štetu i ženama koje su zlostavljane, ali i tvrtkama koje svojim prešutnim prelaženjem preko toga ne čine ništa. Ne štiteći žrtvu tvrtke same sebi nanose najviše štete jer gube radnu snagu. Kako? Tako što žene koje dožive seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, ako nisu u mogućnosti dati otkaz, kao što to često rade mlade žene koje su tek ušle na tržište rada, odu na bolovanje. Također istraživanja su pokazala da kod žena koje su doživjele i doživljavaju seksualno zlostavljanje na radnom mjestu produktivnost pada. U konačnici i sama tvrtka dođe na loš glas. U svakom  slučaju osim žrtava i tvrtke su na gubitku, premda sam sigurna da mnogi poslodavci i manageri ne misle tako. Ako ćemo govoriti poslovnim jezikom, omjer troškova i dobiti u konstelaciji „ignorirat ćemo problem“ je mnogo veći nego ako tvrtka odluči provesti preventivne mjere kojima će zaštiti dostojanstvo radnika, a i svoj image i/ili brand.

Koraci koji mogu dovesti do značajnog smanjenja, pa čak i potpunog nestanka seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, do bolje atmosfere, a u konačnici i do sretnijih i produktivnih radnika su zapravo veoma jednostavni. Evo nekih od tih koraka:

Uspostaviti čvrste i jasne politike protiv seksualnog uznemiravanja

U politikama treba biti jasno definirano što je to seksualno uznemiravanje. Politike trebaju biti dostupne svim zaposlenicima. Jasnim politikama tvrtke štite i sebe i zaposlenike i od lažnih prijava.

Uspostaviti protokol o postupanju protiv seksualnog uznemiravanja

Protokolom se mogu propisati koraci koje zaposlenici mogu poduzeti u slučaju seksualnog uznemiravanja kao i koraci koje osoba/odjel koja/i zaprima prijave treba poduzeti u slučaju prijave.

Osnažiti i educirati zaposlenike

Ne radi se tu o jednoj edukaciji tijekom njihovog radnog vijeka u tvrtki ili nekom jednosatnoj on-line edukaciji koja se sluša s pola uha. Ovdje govorim o periodičkim edukacijama svih zaposlenika od vozača/ice i dostavljača/ice do generalnog/e direktora/ice.

Najvažnije od svega je stvoriti atmosferu povjerenja. Atmosferu gdje se osoba osjeća dobro i sigurno, gdje može reći svoje mišljenje i gdje ju se sluša. Osobe u firmi na kojima leži odgovornost za stvaranje takve atmosfere su prvenstveno voditelji na svim razinama. Ne djelovanje po pitanju seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu može za sobom povući ozbiljne posljedice, ali promišljenim preventivnim akcijama mnogi problemi se možda nikada neće ni pojaviti.

____________________________________

[1] Kako su u većini slučajeva žene žrtve seksualnog uznemiravanja na random mjestu ovaj članak je pisan iz te pozicije. S druge strane smatram da politike tvrtki protiv seksualnog zlostavljanja trebaju biti sveobuhvatne i rodno neutrane kako ne bi bile diskriminirajuće.
[2] Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Izvješće o radu za 2017., Zagreb, ožujak 2018. godine. Str. 54.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s