Strah od promjene

recite-1u5u7hy.png

Posljednjih dana, kako to već i obično biva na isteku stare i početku nove godine, pisalo se na sve strana o novogodišnjim odlukama. Ono što je zajedničko većini novogodišnjih odluka je da se ne ostvare.

Ne znam ni sama koliko sam puta na kraju stare godine napravila neku listu koja je sadržavala svima nam poznate odluke; od onih da ću jest manje slatkog, ići redovito u teretanu, početi pisati svaki dan barem jedan sat dnevno, neću gledati televiziju i do one nova godina nova ja. Međutim brzo bi se vraćala starim navikama, a moje novogodišnje odluke bi nestale u ropotarnici odluka. Premda je u ljudskoj prirodi da donosi odluke svaki dan nekako mi se čini da su nove godine i ponedjeljci kao stvoreni za nove početke, a za novu godinu donosimo one najradikalnije. Međutim kao što sam već prije rekla te se odluke brzo zaborave, a mi i dalje nezadovoljni gacamo po kolotečini vlastitog života. Zbog čega je tome tako? Zašto nam je tako teško promijeniti se? Zašto ne dozvoljavamo sebi samima ostvariti svoje snove. Zašto nam je tako teško otići s lošeg mjesta? Odgovor je jednostavan zbog straha.  Strah je ključna točka zašto se teško odlučujemo desiti se sami sebi (da parafraziram Ingrid Divković).

Stephen Grosz u svojoj knjizi Život pod povećalom* u poglavlju Kako zbog straha od gubitka možemo izgubiti sve  kaže:

“Opiremo se promjeni. Prihvaćanje izazova male promjene, čak one koja je nepogrješivo u našem najboljem interesu, često nas užasava puno više od zanemarivanja opasne situacije.

Toliko smo vjerni svojem pogledu na svijet, svojoj priči. Prije nego što napustimo staru priču želimo saznati sve o novoj priči u koju se spremamo zakoračiti. Ne želimo izlaz ako ne znamo kamo će nas ona točno odvesti. […] Kada se suočavamo s promjenom, oklijevamo, jer promjena, znači gubitak. Ali ako tu i ne prihvatimo gubitak  – možemo izgubiti sve.”

Dakle želimo znati u što se upuštamo, jer mjesto s kojeg krećemo u promjenu je mjesto koje nam je poznato i naizgled sigurno. Zadani obrasci, poznate situacije i strah od novog nas čine nespremnima za promijene. Osim strah od novog i nepoznatog (ali pogledajmo realno znamo li mi zaista što nam donosi novi dan, mi možemo samo pretpostavljati što će donijeti, ali neke stvari su u potpunosti izvan naše kontrole), nerijetko napuštamo naše odluke i snove i zbog strah od neuspjeha, odbacivanja, ismijavanja i reakcije drugih ljudi. Te ljude, koji nas kritiziraju ili nas se podsmjehuju, je jednako tako strah promijene. Koliko god su nespremni da promjene nešto u vlastitom životu oni se istovremeno boje promijene u vašem životu jer ne znaju kako će se reflektirati na njihov.

Strah je s jedne strane dobra stvar jer nam u određenim situacijama može pomoći da ne napravimo totalnu glupost, koja može biti opasna po život. Međutim s druge strane strah nerijetko postaje kočnica koja paralizira i zbog koje se nismo u mogućnosti pokrenuti. Takav strah je grozna stvar. Kako ga prevladati? Iz vlastitog iskustva znam da kada nešto stvarno istinski želimo da ćemo se kad-tad osloboditi te kočnice i krenuti hrabro u ostvarenje naših snova. Nekima će trebati kraće, nekima kao meni duže vremena. Ali tada, kada se jednom krene neće više ništa biti važno; ni što netko misli o tome ili vama, ni što vas čeka sutra, ni hoćete li pogriješiti ili ne. Oni kojima je stalo do vas i vaše sreće podržat će vas, oni kojima nije otpustite ih iz vaših života. Sutra će biti upravo onakvo kakvo treba biti, a ako i ne uspijemo iz prve potrebno je samo obrisati prašinu s koljena i hrabro krenuti dalje. Dušebrižnika koji će vam htjeti mudro prišapnuti neki savjet uvijek će biti, na vama je da ga prihvatite ili ne. Ono što je bitno je da ne posustanete i da ne očekujte da će odmah sjesti na svoje mjesto. Oboružajte se živcima, strpljenjem i mišlju da kada se nešto stvarno želi onda je sve lako.

____________________________________________

*Grosz, Stephen: „Život pod povećalom“,  Zagreb, Planetopija 2014. str 110-111
Advertisements

3 thoughts on “Strah od promjene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s